Guggenheim Helsinki Site Plan

Guggenheim Helsinki Site Plan

Guggenheim Helsinki from the City

Guggenheim Helsinki from the City

Guggenheim Helsinki Main Gallery

Guggenheim Helsinki Main Gallery

Guggenheim Helsinki Upper Gallery

Guggenheim Helsinki Upper Gallery

Guggenheim Helsinki Harbor Deck

Guggenheim Helsinki Harbor Deck

East Elevation

East Elevation

Exploded Axon

Exploded Axon

GUGGENHEIM HELSINKI

This proposal was for the Guggenheim who wanted to explore the possibility of a museum for Helsinki through an international competition. The central exhibition hall is the armature for all perimeter spaces and is characterized by abundant natural light that is managed through a series of transverse light monitors. Suspended above this great hall above are four smaller galleries which can be reconfigured by the curators to create radically different conditions of space and light. From the loading dock an overhead rolling crane at elevation 7 meters above the floor can be used to place objects and configure walls. At the opposite in is the entry court. The hall is triangulated by three great vivid circular stair silos associated with three elevators connecting to the upper level perimeter walk all of which is visible at all times throughout the museum. Our building is designed to fit the context, to enable the management and handling of artworks and to make a distinct environment that enables viewing and engagement with the artworks. The principle materials are Finnish, red and grey granite on the exterior and timber, Finnish pine and plaster on the interior. The design references both the harbor and the existing buildings along the waterfront that lead to the center.