Sunset Guest House

Sunset Guest House

Sunset House Exterior Stair

Sunset House Exterior Stair

Sunset House View

Sunset House View

Sunset House Interior

Sunset House Interior

Sunset House

Sunset House

Sunset  Guest House

Sunset Guest House

Sunset House Floor Plan

Sunset House Floor Plan

Sunset House

On a high, steep, downhill site the flat building area is created by the existing retaining wall to the north which follows the curve of the street. The views to the south which become the focus of the design are over the Los Angeles basin with the Pacific visible over the hills to the west and the downtown visible to the east.

The gate at the upper street level opens onto a bridge like terrace that runs along the side of the garage to the front door while over looking the kitchen court. An exterior stair leading down into the court can be used for direct access to the kitchen. The entrance between the two guest rooms allows views down over the stair hall into the living room below. Across the stair landing is the main bedroom. Above this hall is a clerestory to the north and a sloping solar collector on the sloped roof to the south. The collector provides all heating and hot water for house and pool. The lower level is a collection of spatially interconnected spaces of one and two stories. The living room and dining rooms are along the southerly view edge. Deep overhanging terraces and roofs assure that no sun strikes the glass walls on the south. The spatial progression from upper to lower levels and from north to south is from more dense private and enclosed rooms to lighter more open and connected rooms.

Location
Hollywood Hills
Los Angeles, California

Program
Single FamilyHouse

Size
2,600 square feet

Cost
$370,000

Completion
1979

structural
Bahman Hassan

Sunset Guest House

This guest house is designed to extend the occupancy and site of the earlier Sunset House to the west. The two major rooms can be used as one with the upper, taller as living/dining room and the lower as bedroom or as two autonomous guest rooms each having its own bath while connected by the stair to the side. It can be entered on the upper level from the street and on the lower level from the path to the main house.

The big freestanding wall to the south forms a gap between it and the main body of the house to accommodate terraces and shade the southern exposures. It also gives a grander scale to the enormous expanse of the basin below. In contrast the one story wall on the street is intended to be entirely domestic in scale.

Location
Hollywood Hills
Los Angeles, California

Program
Guest House

Size
1,000 square feet

Cost
$150,000

Completion
1982

structural
Bahman Hassan